Herní recenze: Star Wars – Battlefront II.

Ahoj čuníci,

Další recenze na hru! Máme radost Vincente?  Vincente! Tak máme radost? Máme radost!

 

Před pár týdny jsem si zakoupil ve slevě Star Wars: Battlefront II. Hru při jejím vydání provázela obrovská kontroverze v podobě implementace lootboxů za peníze – něco od čeho nakonec autoři couvli po drtivém tlaku hráčské komunity.  Takže nejen, že jsem si prozřetelně počkal na verzi bez židoboxů, ale ještě jsem na tom litr ušetřil, no nekup to!

Nejdřív jsem nevěděl, co od hry mám očekávat, jelikož jsem byl doposud nepolíben touto sérií, ale už úvodních pár minut mě uchvátilo krásnou grafikou, tradičně výbornou Star Wars hudbou a zejména příběhem, který se přede mnou začal odvíjet.

Hrajete za Iden Versio, velitelku elitní imperiální (konečně!!) jednotky Inferno Squad. Iden je švarná cca pětatřicátnice, vzhledem připomínající míň prdelatou a ceckatou verzi Kim Kardashian, takže koukat se na ní dá. Časově se ocitáme před explozí druhé Deathstar a smrtí císaře Palpatina, tedy je jasný, že Impérium se zrovna v euforii neráchá.

Vlastně ani Iden si nevede nejlépe, jelikož se ocitá v zajetí na rebelské lodi, a zdejší kapitán z ní chce vydojit nějaký poctivý kompro na Říši. Snaží se to zahrát na city, a vnutit Iden, že Palpatine a jeho melody boys to už mají stejně spočítaný, a že až je hrdinní rebelové spláchnou do záchodu dějin, ona v té míse nemusí rotovat s nimi.

„The empire ´s time has come. You dont have to go down with it.“ „You are right, the Empire ´s time has come.“ Totiž víte, jak by řekl Admirál Ackbar: Its a trap!

Zjišťujete, že Iden se nechala zajmout dobrovolně, aby zničila nějaká tajná imperiální data na palubě té lodi, a takže polovinu první mise hrajete za Idenina droida, který se na dálku aktivuje, a hned ufrituje rebelského technika, který z něj chce vytlačit data – můj kamarád a herní streamer Danda ho pojmenoval „kokot s želví hlavou“

Hrát za droida je sranda. Můžete lítat po místnosti, nebo se neslyšně připlížit za příslušníka rebelů a podarovat ho elektrošokem.  Hlavně je to originální – kdy naposledy kdokoliv z Vás hrál za droida? Osvobozená Iden pak rozpoutá peklo, na lodi proběhne genocida rebelů a po vymazání dat se Iden odpálí do vesmíru, kde se přesně zhmotní imperiální lehký křižník jménem Corvus – což je operační základna Inferno Squad. Inferno Squad má (kromě posádky) další dva členy – agenta Haska a agenta Meeka.

Hask je prožluklý kariérista, co se klepe na místo velitele jak morgoš na dávky, zatímco Meeko je loajální čuník, co to impérium tolik nežere, ale o to víc má rád samotnou Iden.  Nadřízeným Inferno Squad je Garrick Versio, imperiální diehard admirál a fotr Iden, který celou jednotku odesílá na Endor, bo čuje nějakou rebelskou neplechu.

A taky, že jo! Hvězda smrti bombasticky exploduje a naše trio čumí na oblohu jako děti, kterým uplavaly hračky.

Rebelové to začínají rulovat, a Impérium jde do hájíčka. Palpatine zaklepe papučema, ale ještě stihne přidat poslední rozkaz svým admirálům: Zahajte operaci Cinder!

 

Víte, co je to operace Cinder? Nejlépe bych to asi přiblížil slovy jiného despotického vůdce: Pokud Německo nedokáže válku vyhrát, nezaslouží si, aby ji přežilo!  No a tak postupně zjišťujete, že Impérium se rozhodlo pojebat i vlastní lidi.

Když jsem začal plesat radostí, že konečně hraju kampaň za vojáka impéria a hra mi necpe tolikrát zprofanované postavičky Vadera nebo Luka, dostanete ve třetí misi…jo. Luka. Ale musím říct, že mě to vlastně bavilo! Luke má samozřejmě jiné schopnosti než Iden. Ohání se světelným mečem, dokáže blokovat výstřely z blasterů (a vracet je nešťastným Stormtrooperum do obličeje) nebo použít tlakovou vlnu. Na planetě potkává agenta Meeka, kterého osvobodí z nějakého slizu, co tam nakladli místní brouci.

„Why did you help me? Because you asked.“

V další misi za Iden zjistíte, že Imérium se rozhodlo vyhubit planetu Vardos – která je loajální impériu a kde se Iden narodila a vyrostla.  V průběhu mise, kdy máte osvobodit takovou potvoru, co pochytala tolik šarmu, krásy a půvabu jako Vendula Veselá (a nedám si s ní pokoj!) se Inferno Squad názorově rozklíží – zatímco Iden a její věrný nohsled Del Meeko chtějí zachránit co nejvíc občanů impéria, než bude planeta samotným Impériem zničena, úlisný kariérista Hask tvrdošíjně hájí původní rozkaz – vzít jen Vendulu ( na snímku níže) a ostatní nechat pochcípat.

Situace se vyhrotí, Hask dostane blasterem do nožičky, a Iden s Meekem vezmou roha.  A pak už je to klasika – aneb opět střílíme Stormtroopery!  Iden a Del skutečně prašivě dezertují a navíc se přidají k Republice, která stále svádí boje se zlým Impériem. Taťuldovi to zlomí srdce.  Kromě dalších misí za Iden si zkusíte hru i za Leiu na Naboo, za Hana, co se vypotácí s putyky, aby hledal datakrony imperiálního zběha (s dezercí se evidentně roztrhl pytel, tvl!)  nebo za Landa Calrissiana, který utvoří tým s mrzutým durosem jménem Shriv a zvláště v této misi hra naplno ukáže další aspekt, ve kterém vyniká – výbornou interakci postav v dialozích. Když jsou oba namačkáni v hlavě tanku AT-AT na výrobní lince a pronikají do továrny, ozve se Shriv, kterému Lando cpe plášť do obličeje: „You have no sense of personal space! A Lando na to: No, but I have a great sense of style!  Nebo na konci mise, kdy se oba propadají do lávy: „If I die here, I am glad that you will too.“ Spousta dialogů v této hře mě skutečně rozesmála, díky za to!

Inu, já myslím, že z kampaně jsem prozradil až až, poslední věc, co o ní chci říct, že mě bavila od začátku do konce. Dokonce tolik, že jsem ji dohrál dvakrát. Vztahy postav se postupně vyvíjejí – Iden například časem přestane říkat “Agent Meeko” ale přejde na familierní “Del”  Mise s Iden nebo jinými hrdiny byly nápadité, někdy pořádně tuhé a pružně se střídaly s leteckými boji ve vesmíru, které byly taky moc hezky zpracované a ani po stránce hratelnosti jsem s nimi neměl větší problém.  Zatím asi nejlepší letecký simulátor, co jsem hrál. Teda nevím, jestli se tohle stále počítá, pokud ještě prásknu, že byl i prvním.

Co se týče způsobu boje za Iden nebo jiného hrdinu, můžete se přepínat mezi pohledem první a třetí osoby, a v obou případech je to hratelné. Časem začnete objevovat a používat různé další schopnosti, které jsou tady vedeny jako „karty“ – vždy můžete mít tři různé karty a pokud umřete, můžete si karty změnit.  Solí Vás čuník raketometem přes půl mapy? Zapnete si kartu, co snižuje poškození třaskavými zbraněmi. Potřebujete častěji využívat ultimátku? Šup tam s kartou, co snižuje cooldowny! A tak podobně.

Iden má navíc k dispozici široký arzenál zbraní, které můžete použít.  Do jedné mise lze tedy vzít blaster samopal, který má druhý palebný režim iontový granát, o misi později jej vyměnit za sniper pušku. Těch kombinací je hodně a vyloženě jsem nenarazil na zbraň, která by byla slabá. Na druhou stranu – s některými zbraněmi mě to bavilo tolik, že jsem je ani neměnil.

Kampaň má ještě takové kratší pokračování v DLC „Resurrection“ které vypráví příběhy hlavních protagonistů po dvaceti letech. Kromě tradiční hry za Iden, která si za tu dobu stihla opatřit dceru  i šedivé vlasy, hrajete i za „teplouše v županu“ Kyla Rena – nepopularní pitoreskní patetickou parodii na Sith lorda. Vlastně děj té hry se přesunul od událostí po epizodě VI. rovnou do víru nové trilogie pod taktovkou Disneyho, která je přijímána značně rozpačitě a rozporuplně.

Pár vět bych rád věnoval i multiplayeru. Jelikož nemám PSplus, a nemohu hrát s lidmi po internetu, tuto stránku zcela vynechám. Komické je, že hra je primárně určena pro Multiplayer, tedy já tady celou dobu vlastně recenzuji sekundární aspekt hry.  O multiplayeru by Vám toho nejvíc řekl Pavel, ten to hraje na xboxu a je v tom docela dobrej, já to hrál pouze na splitscreenu s ním s a s Kubou ale bavilo nás to fest!

Buď si můžete nastavit svojí vlastní mapu, nebo si vybrat nějakou z předdefinovaných, a kromě hrdinů, se kterými jste se seznámili v kampani, zde máte spoustu dalších – Palpatina, Maula, Vadera, Chewbaccu,Yodu, Bobbu Fetta, Rey, Finna, tu naprosto zbytečnou postavu, kterou v té nové trilogii filmu hraje Brienne z Tarthu, a asi ještě někoho. Ale máte zde taky obyčejné vojáky, kteří jsou rozdělení podle třídy zařazení: Assault, Heavy, Officer a Specialist.  Normální mód funguje tak, že hrajete za nějakého z těch postradatelných štrajchpudlíků, a když jste dobrý čuník a svědomitě plníte Mission Objectives, dostáváte body, a za nějaký počet bodů si můžete odemknout jakéhokoliv hrdinu. Samozřejmě pokud s ním zdechnete, začínáte zase s ordinary Joe jednotkou. Za výhru máte body, a za body si můžete odemykat a vylepšovat zbraně a karty – podobně jako v té kampani.

Nebo to můžete hrát jako já – navolte si malou mapu se spoustou Stormtrooperů kolem Vás, nastavte jim málo životů, vezměte si Hana, Leiu nebo Landa, a máte skvělý simulátor lovu kachen alá Star Wars.

Finální resumé:  Hele dobré to bylo! Bavilo mě to svinsky!  Nejdřív jsem si říkal, jestli byl dobrý tah koupit střílečku na PS4, protože ten joypad je na hraní stříleček stejně vhodný, jako je vidlička na jezení polívky, ale nějak se to kupodivu dalo. Při prvním hraní jsem umíral docela často, zvláště v některých misích, ale potom napodruhé to byla dávárna. Příběh dobrej, bavil mě. Sice to mohlo být celou dobu za impérium, ale v Iden hovno udělalo kotrmelec, zradila fotřisko a přidala se k Rebelům.

Mimochodem tahle kočena níže byla předlohou pro postavu Iden

 

Ps: Krutej Danda na svým youtube kanále této hře věnoval výbornou sérii videí, určitě stojí za zhlédnutí.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
Cape Town, South Africa