Game of Thrones s08 e02: Sol sraz na Winterfellu

Čus čuníci,

První díl tohoto miniseriálu byl docela úspěšnej, dokonce se pár lidí ptalo, kdy bude pokračování, no tak tu ho máte!

Na úvod zmíním, že celý tento díl se odehrává ve Winterfellu, což je docela dobrý rozhodnutí, protože je tam velká koncentrace hlavních i vedlejších postav, která vede ke spoustě zajímavých dialogů.

První scéna je Jaime Lannister na hanbě. Daenerys i Sansa se vzácně shodnou, a střídavě mu dávají verbální bago za všechna zla, která způsobil jejich dvěma rodům. Daenerys si do něj s gustem zareje kouzelnou větou „Your sister pledged to send her army north. I dont see an army. I see one man with one hand.“

Bran si takticky ponechá pro sebe, že to byl Jaime, co ho srazil z věže a jen si do něj rýpne větou „Things we do for love“ kterou použil právě Jaime, poté co zajistil Branovi vzrušující zážitek z volného pádu v úplně první epizodě tohoto seriálu, která se vysílala.

Tyrion chce za brašina orodovat, ale poté, co Jaime všem práskne, že Cersei s žádnou armádou na pomoc nepřitáhne, a naopak nalila žoldáky, aby dorazila vítěznou stranu v chystané půtce živí vs mrtví, nemá moc dobrý manévrovací prostor, protože to byl právě on, kdo věřil svojí sestře a přesvědčil Daenerys, která mu to samozřejmě nyní zazlívá.Jaime je v rejži, ale vstane Brienne, a řekne o něm pro změnu něco hezkého. Sansa se jí zeptá, jestli mu věří a jestli by vedle něj bojovala, a když řekne, že jo, tak se karta obrací, protože Brienne je paragonem cti a ušlechtilosti, a je jasný, že když se za někoho zaručí právě Brienne, že ten člověk nakonec nebude takovej mizernej bídák navzdory tomu, co udělal v minulosti, a když Jon pragmaticky dodá: „Hele potřebujeme každýho, darovanému koni na ruce zuby nekoukej, tak je rozhodnuto, Jaime dostává zpátky svůj meč, a je mu dovoleno zůstat.

Nicméně Tyrion dostává od Daenerys černýho puňtu, protože tohle prokaučoval. Dokonce je mu vyhrožováno odebráním titulu „Hand of the Queen, k čemuž jen s kradmým pohledem na odznak na klopě hořce poznamená s poznámkou k Varysovi a Jorahovi, že brzy to asi bude jeden z nich, kdo bude nosit tento odznak. Vzpomněl jsem si na legendární hlášku NATÁLIE! BERU TI GM PRÁVA! Ale to pochopí asi jenom Natálie. To nevadí.Jon se začíná Daenerys vyhýbat, a ona nechápe proč, je srandovní to sledovat. Arya se snaží ukecat Gendryho, aby jí konečně vykoval tu zbraň, ale on jí pořád vidí jako tu malou holku a prostě ji moc nebere vážně. Arya se snaží zjistit něco víc o plesnivcích, kteří se na ně valí, a rozhodně se nespokojí s Gendryho odpovědí, že jsou REALLY BAD. Arya fakt chce, aby jí vykoval tu zbraň, a tak přitvrdí s trochou shit – talku a náhodným vrhem několika čepelí s dračího skla do dřeva a bingo, na Gendryho to udělá dojem, a slíbí, že zbraň vytlačí.

Jaime se pochlapil, a protože je možný, že tu brzo stejně všichni zakokrhaj, přišlo mu důležitý říct Branovi, že ho mrzí, co mu provedl poté, co se Bran náhodně stal očitým svědkem jejich incestní píglovačky s Cersei. Jenže Bran to má (ostatně jako všechno kromě iminentní invaze nemrtvých hord) dost na párku, vlastně mu suše sdělí, že kdyby ho tenkrát nehodil z toho okna, že by byl pořád Brandon Stark a teď je něco jinýho – ne, že by to Jaimemu dávalo nějaký smysl. Bran mu řekne, že kdyby ho ostatním udal, mrtvej Jaime by asi nikomu nepomohl, a když se Jaime zeptá, co se stane potom, dostane se mu enigmatické odpovědi ve stylu „Jak víš, že ještě bude nějaké potom.“ Bran je pořád stejnej, mučí a trollí ostatní prostřednictvím podobných vět a nemá z toho ani srandu, protože prostě neprojevuje žádný emoce. Na druhou stranu, nikdo kromě Sama ho nebere moc vážně, a to by se jim mohlo vymstít.Následuje spoustu menších scén, kdy Tyrion a Jaime dostanou konečně možnost si spolu pokecat, nebo když Jaime požádá Brienne, aby skutečně mohl bojovat po jejím boku, že by to pro něj byla čest. Brienne je zmatená, protože Jaime si ji v minulosti dobíral nebo rovnou urážel, takže čeká nějaký nový trik, a když je vidět, že on to tentokrát myslí vážně a netahá ji za fusekli, zmateně odchází.

Konečně je nějaká scéna s Jorahem. Ser Friendzone začne dialog s letitým objektem své nenaplněné touhy větou „Forgive me, Khaleesi.“  Ačkoliv je zajímavé, že Jorah je pravděpodobně poslední, kdo ji oslovuje tímto titulem, připomínající tak její začátky, je také iritující, že je tak servilní, to byl můj první dojem z té scény.

Jenže ono je to vlastně dost dobře vystavěno: Daenerys se zeptá, jestli udělal něco, čím by jí mohl naštvat, Jorah odpoví, že toho byla spousta, načež Daenerys kontruje, že to bylo dávno, a je to také dávno odpuštěno. Teď se dostáváme k tomu, proč to tady takhle celý rozepisuju: Jorah totiž naschvál zvolil takovýto servilní úvod ke konverzaci, aby jí mohl dovést k větě, kterou nyní řekne: „Odpustila jsi mi navzdory mým chybám.“ Je jasný, o co jde: Tyrion není na výsluní přízně, právě naopak, a přestože Jorah explicitně řekne: „When you name him Hand, it broke my heart,“ tak zároveň chce, aby ho nezatracovala, protože i když se zmýlil, má pořád fištróna, a byla by hloupost ho odvolat.

Jorah je dobrej. Jedna z nemnoha postav co nemyslí na sebe a svoje zájmy, ale dokáže vidět širší souvislosti. Je schopnej uznat, že Tyrion je prostě lepší poradce, a ještě za něj oroduje, zatímco každej druhej by si mnul pracky a klepal se na jeho místo. Kromě obhajoby Tyriona má Jorah na srdci ještě jednu věc, a jaká to je, vidíme hned o scénu později, kdy se Daenerys vydává sama za Sansou, která debatuje s lordem Roycem.

Já nevím, jestli si toho všímám jen já, ale lord Royce má velice nevděčnou úlohu v této sérii. Byl to on, Sansa, a Littlefinger, kteří v závěru bitvy Bastardů zapnuli godmode cheat a přivezli celou armádu rytířů z Údolí, ale místo toho, aby zase odtáhli, tak se tu usalašili, no a teď když mají přijít zlí nemrtváci, budou se určitě hodit. Jenže zatímco Seveřani Royce respektují, koneckonců byl to on, kdo jim zachránil řitě, ostatní nobilita se k němu chová hrozně.

V předchozím díle přijde Tyrion, a protože chce mocí mermo právě teď mluvit se Sansou, tak ji donutí, aby ho poslala pryč. V tomto díle přijde Daenerys, a scéna se opakuje. „ Lady Sansa, I was hoping we could speak alone!“ Toto je úžasná věta, která skvěle maskuje její syrové sdělení: GTFO Royce, oh yeah, AGAIN! Chudák Royce je nejdřív zavolán na poradu, protože je to starší páprda co už pár zim zažil, navíc přispěl koňáky, co rozhodli bitku o sever, ale než stihne říct tři věty a obohatit Sansu o svá ceněná moudra, zjeví se náhodná třetí postava a začne instantně natahovat moldánky, že chce se Sansou mluvit ihned a o samotě, a Royce musí potupně vyklidit pole.

Strašně neuctivý, abyste věděli, a je kolosální nerozum nakrknout Royce, protože jestli někdo může být trumfem v nadcházejícím boji, tak jsou to jezdci na koních, a protože Dothraků stále moc nevidno, tak s přítomností Royce a jeho vojáků může stát a padat obrana Winterfellu, a jestli ho pořád někdo bude posílat pryč jen proto, že zrovna chce pokecat se Sansou a neumí počkat, tak bych se vůbec nedivil, kdyby se Royce zdravě naprdl, a přidal se k opoziční armádě Night Kinga, tam ho nikdo pryč nepošle a bude jistě ceněn i po smrti!Jinak ještě taková zajímavá věc. Lord Royce měl dva syny. Waymara a Robara. Víte co se stalo s tím prvním? Umřel v prvních pěti minutách prvního dílu první série, to byl takový ten namachrovaný týpek, co říkal, že žádní bílí chodci nejsou, než ho jeden proklál mečem. Osud toho druhého je však mnohem zajímavější. Byl totiž členem královské gardy Renlyho Baratheona, který byl úkladně zavražděn jakýmsi stínem, jenž vytvořila Melisandra ve službách a na příkaz Renlyho bratra Stannise dávno ve druhé sérii tohoto seriálu. Jenže stín zmizel, a když Robar Royce s dalším příslušníkem Renlyho královské gardy vtrhli do stanu, nalezli pouze Brienne, taktéž členku Renlyho gardy, čerstvě jmenovanou, jak se sklání nad Renlyho mrtvolou. Logicky si mysleli, že to byla ona, kdo ho sprovodil ze světa a pustili se do ní, načež je ona v sebeobraně oba zabila.

Lord Royce jistě věděl, kde sloužil jeho syn.  Nevím, jestli věděl i to, jak skončil, a že to byla právě Brienne, kdo ho zabila. V tomto i předchozím díle je nespočet dialogů, rozhovorů a konfrontací hlavních i vedlejších postav ale zrovna tahle tam není a zrovna tahle mi tam chybí, protože její absence je nelogická. Samozřejmě je dost možné, že pro 9 z 10 lidí je, tohle co jsem napsal, absolutní novinka a ani to nevěděli, nebo jim to nepřijde důležité, já si každopádně myslím, že by tam tahle scéna být měla, a doufám, že třeba ještě bude.  Nedává smysl, aby se Lord Royce neptal na osud svého syna, když má jedinečnou možnost zeptat se někoho, kdo sloužil ve stejné gardě stejnému králi.

Oh dear, popsal jsem téměř stranu textu o postavě, kterou většina diváků ani neregistruje, tohle zas bude dlouhý jak Daenerysin seznam titulů. Vraťme se k ději, protože následuje další zajímavá scéna.

Daenerys totiž přijde za Sansou s něčím, čemu se v obchodním žargonu říká „second approach.“  Kdysi jsem znával jednoho člověka, co jezdil o prázdninách prodávat knížky do Ameriky a pak tam i vedl nějakým tým těchto obchodníků. Jde o to, že někam přijdete prodat nějaký produkt, ale toho člověka to vůbec nezajímá, neposlouchá vás, a buď jste rychle vypoklonkováni, nebo dokonce surově vyhozeni. Člověk by si řekl, ok tady mi pšenka nepokvete, půjdu jinam, ale kouzlo metody second approach tkví v tom zkusit to prostě ještě jednou, znova to samé, a hele, prý to někdy fakt zafungovalo.

Fungovalo to tady? Pojďme si to rozebrat! Daenerys se nejdřív snaží opět lichotnicky podkuřovat a pochválit Sansu (a sebe samo sebou taky) jak jsou obě dobré ve vedení lidí a jak jim to jde, a že teda nechápe, proč to mezi nima dvěma vlastně moc neklape. Sansa sice uzná, že byla možná až moc kyselá prdel na Daenerys, ale že Jon je zamilovanej ňouma a zamilovaní muži jsou velice snadno manipulovatelní (svatá pravda, Lady Sanso!) Daenerys kontruje prohlášením, že chtěla dycky jenom tu podělanou železnou sesli s těma mečema, ale pak potkala Jona, a taky se zamilovala, a teď se vypekla na nějaký trůn a je tady v oslí prdeli na Severu a bojuje za Jona v jeho válce.Tak moment. Moment moment moment. Daenerys je blonďatá, ale rozhodně není hloupá. Říct, že je to Jonova válka je alibismus a vlastně to není vůbec pravda, protože toto je skutečně konflikt živí proti mrtvým. Pokud by se Daenerys na Jona a jeho severské kamarády vykašlala, a šla rovnou dobýt velitelskou sesli v Kings Landing, kapitálně by si nadělala do bot, jelikož Night King by mezitím každého poraženého protivníka změnil v člena svojí armády, a než by došel ke Kings Landing, jeho jednotky by obsahovaly odhadem 80 procent celého Westerosu, a už by skutečně nebyl nikdo, kdo by se mu mohl reálně postavit.

Daenerys nebojuje v Jonově válce, to je její válka naprosto stejným dílem, ona jen bojuje na Jonově území, protože čím později a jižněji by tento střet nastal, tím horší by byla výchozí pozice pro Daenerys, jelikož armáda jejího protivníka by mezitím násobně vzrostla! Způsob jakým to podala, že vlastně ona je ta dobrá, co tohle dělá z lásky k Jonovi je úplně mimo, toto je čistá vypočítavost. Přestože to vypadá, že se Sansou dojde k usmíření, tak vztahy opět ochladnou, když přijde k palčivé otázce Severu. Sansa tvrdí, že Sever si Starkové a jejich spojenci vybojovali zpátky sami, a už se nikomu klanět nechtějí.

Nevím, proč Daenerys tolik baží po té zmrzlé hroudě, stejně si tam z ní nikdo na prdel nesedne. Klidně by mohla nechat Sever Seveřanům, o nic by nepřišla, ale to ne, protože Queen of the six kingdoms nezní tak cool jako Queen of the seven kingdoms, to je jasný, takže ač se na sebe obě holky chvíli usmívaly a vypadalo to na zlepšení vztahů, tohle bude problém, přes který se jen tak nehnou, evidentně.  Než si však stihnou vjet pořádně do vlasů, přijde náhodný čuník a ohlásí příchod… Theona!

Theon vysvětlí Daenerys co se vlastně stalo, a že jeho sestra jela zpátky dobýt jejich domovinu, no a že on by rád bojoval za Winterfell, načež mu dojatá Sansa padne kolem krku, a je to takový hezký. Theon to v minulosti fest zeslonil a tohle je to jediný, co tak pro ně může udělat, a je fajn vidět, že Starkové ho přijímají zpátky.

Mezitím Davos nalejvá guláš pro náhodné čuníky, a rovnou je nalejvá do armády. Chceš žrát, tak bojuj! Dokonce se hlásí i děti, takže doufám, že uvidíme oddíl Starkjugend!  Ed, Beric a Tormund dojeli do Winterfellu a mají špatné zprávy: Kdokoliv není tady a je ze Severu, tak je s nima, jo a před příštím rozbřeskem je tu máme. Jon si až nyní pravděpodobně uvědomuje, že místo toho aby jeden díl jezdil s Daenerys na drakovi a druhý díl se před ní schovával, měl raději plánovat obranu, a proto se další scéna týká plánovaní obrany.Líbí se mi, že to celé začíná Jonovým vyjmenováním početných předností jejich protivníka. No co, je důležité umět ocenit soka v přátelském zápolení! Náš nepřítel se nezastaví, neunaví, necítí. No hoši, nebudete to mít úplně jednoduchý, takže nejlepší cesta k úspěchu vede skrze vykuchání Night Kinga, jelikož bez jeho vůdčích schopností se tento veselý výlet na jih rozpadne a zvědavé zombice zavelí zpět za zničenou Zeď. Pokud se tedy všechny nerozpadnou. Bran se nabídne jako vábnička, a snaží se ostatní přesvědčit, že vrchní nezbeda půjde jednoznačně po něm, protože má všechny vzpomínky na tenhle svět. Přesvědčí opět tak maximálně Sama, přesto se Theon přihlásí jako stráž, a se svými Ironborn se pokusí Brana ochránit stranou od bitevního pole, až přijde Night King na námluvy.

Tyrion chce taky bojovat, a pravděpodobně chce i umřít, protože cejtí, že tu situaci s Cersei neodhadl dobře, vlastně to celé docela zfušoval, a radši ať už je to za ním, než by zrobil další botu. Dany ho však ukecá, že to s tou degradací nebude tak horký, a že mu to pořád pálí a pokud zombice vypráskají, bude ho ještě potřebovat, takže si evidentně vzala radu sera Joraha k srdci. Je tam taky lord Royce, a nikdo ho výjimečně nepošle pryč, holt už si nechtějí zahrávat s ohněm. V celý velký poradní místnosti nakonec zůstane sám Tyrion s Branem, a Tyrion si chce pojistit, že ho scénáristi v příštím díle nezakuchnou, tak projeví eminentní zájem o celý Branův příběh. Kdyby ho sundal nějaký nemrtvý šprýmař, k čemu by to pak celé bylo?Grey Worm a jeho homies jsou stále poměrně nevítaní, děti před nimi utíkají, dospělí se na ně mračí, prostě se tam necítí moc dobře ani on ani Missandei, a tak přemýšlí, co budou dělat, až Daenerys vyhraje. Missandei chce domů a Šedočerv se galantně nabídl, že jí bude dělat garde. Hele úplně nevím, jestli to takhle funguje – jasně, Daenerys všechny koupila od otrokáře jménem Kraznys mo Nakloz z Astaporu ve třetí sérii, a místo toho, aby za ně zaplatila dle úmluvy drakem, tak otrokář zaplatil životem, který mu ten drak na její povel sebral, vzpomínáte si na tu scénu? Ona pak hodila bič do prachu a řekla, že se s nimi nechce jednat jako s otroky.Co jsou tedy? Jsou jejím majetkem s rozšířenými pravomocemi, nebo jsou úplně svobodní, dobrovolně s ní chodí z místa na místo a mohou kdykoliv odejít? Celá ta armáda působí velice loajálním dojmem, nicméně pokud skutečně Daenerys dobude Sedm království a oni se rozhodnou, že Westeros pro ně není a odplují zpátky přes moře, taky by se mohlo stát, že jako důsledek tohoto bude její vláda velice krátká. Tohle by chtělo více v tom seriálu vysvětlit: Jaká jsou jejich práva a povinnosti a jestli skutečně mohou zvednout kotvy a odplout zpátky, když se jim začne Westeros zajídat. Podle mě by se pro Grey Worma našlo místo u dvora Daenerys i v důchodovém věku… mohl by dělat takového Stephena!Seriál se snaží nacpat co nejvíc postav do roztodivných skupinek, aby naposled pronesly nějaké pamětihodné dialogy, na které se bude vzpomínat, až ony tu nebudou. Takže tu máme Night Watch boys Reunion v podání Eda, Sama a Jona, či milou rozpravu u ohně Jaimeho s Tyrionem, kteří přemýšlejí, co by asi řekl jejich tatík tomu, že se chystají padnout za Starky. K této skupince se připojí Brienne, Podrick, Davos a nakonec i Tormund a tento nesourodý sextet vyprodukuje několik humorných seků, zkonzumuje poctivé množství vína, a finálně je Brienne Jamiem povýšena do rytířského stavu. Brienne je vyloženě dojatá, protože i když to nikdy nepřiznala, velice o to stála, a tuplem jí těší, že je to Jaime, kdo se chopil tohoto slavnostního aktu.

Další veselá trojice sestává z Ohaře, Berica a Aryi. Tyto postavy mají vzájemně docela negativní historii a tento díl se snaží vypíchnout fakt, že už je to tak strašně jedno, když se na ně řítí když se k nim velice ležérním tempem šourají početné armády zombic, a cíl hry je teď odložit staré spory, nebo se jim nejlépe zasmát, a bojovat společně za jednu věc – za přežití. Jenže zároveň to neznamená, že si všichni bývalí protivníci plačtivě padnou kolem krku a začnou si hromadně odpouštět staré křivdy. Tvůrci skvěle lavírují mezi oběma extrémy a výsledný mix je super, tohle se jim povedlo. Vždycky, když už to vypadá, že konec dobrý, všechno dobrý, to někdo zazdí jako například Arya k Ohařovi a Bericovi: „I am not spending my final hours with you two miserable old shits.“

A s kým se chystá strávit své „final hours?“ To zjistíme hned v příští scéně, kdy si nejdřív obdivně prohlíží kopí, které jí ukoval Gendry, potom se ho začne podezřele vyptávat na průběh jeho setkání s Melisandrou a toto se přelije do vlezlého výslechu, kolik má Gendry intimních zkušeností a je úplně jasný, že Arya je zvědavá ještě na jiný kopí.
Arya je poslední série killing machine a fanoušci to milují. Holka bez emocí co chladnokrevně zabíjí, a chce pomstít svojí rodinu, super! Lidský charakter té postavy tak zůstává upozaděný a až tady vyplouvá na povrch po velice dlouhé odmlce a ukazuje se, že i Arya má normální lidské touhy a že její assassin mód je pouze jednou stranou téže mince. Pokud si někdo myslí, že sex Aryi a Gendryho by měl být oceněn obrázkem níže, tak to je taky mimo, Arya už je stoprocentně plnoletá, a i kdyby nebyla, asi se stejně nikde nevynoří Radim Uzel a neřekne: If your age is on the clock, you are too young for the cock! Tohle je středověk, bejby! Tady se na nějakou plnoletost nehraje. Tahle scéna mi nepřišla ničím šokující, nicméně… skutečně to musel být Gendry? Teď mně neberte úplně vážně, ale když se nad tím tak zamyslíte… končí svět, chcete si zkusit jakej je vlastně ten sex, a vážně byste si vybrali umolousanýho kovářskýho synka, kterej vypadá jako Alexej Stachanov co právě vyfáral? To se moc nebude vyjímat v příštím Bravíčku v rubrice TENKRÁT POPRVÉ, že? Samozřejmě spousta lidí namítne, že Gendry je její jedinou racionální volbou, pokud pomineme nějaký incestní varianty, je to jediná postava, ke které má Arya kladný vztah. Další hezká věc je tenhle obrázek níže, který v době jeho vzniku samozřejmě odkazoval na Sansu a Joffreyho. Zajímalo by mě, jestli už tenkrát tvůrci měli v plánu tuto scénu s Aryou a Gendrym, když Gendry nebyl ještě ani v seriálu.Ok, z hlediska logiky vítězí Gendry, ale z hlediska přitažlivosti (která často logiku a rácio naprosto zadupe do země) bych si na místě Aryi vybral někoho jinýho.

Vybral bych si Missandei. Jednoznačně. Kdyby svět končil, a já si to měl s někým rozdat, Missandei je top pick a těch důvodů je hned několik. První je ten, že je to nejkrásnější roba v Game of Thrones. O parník. Jasně, krása je vnímána velice subjektivně, a lidská krása tuplem – pravděpodobně se většinově shodneme na kráse budovy, obrazu nebo hudební skladby, než na kráse ženy – každému se líbí někdo jiný, každý má jiný vkus, a Daenerys i Sansa jsou krásné ženy, ale Missandei je pořád ještě o úroveň, velice subjektivně vnímanou úroveň, výše.Důvod druhý – Od začátku série se na ní každý seveřan jenom mračí, děti před ní utíkají…mně z toho dycky bodne u srdíčka! That girl deserves some northern love! Někdo samozřejmě namítne: Počkej, ale ty dvě postavy se vůbec neznají, pravděpodobně spolu ani nikdy nemluvily! A na to já řikám: Pokud zítra končí svět (a spousta postav zde to skutečně takto vnímá) vážně na tom tolik záleží? Myslím, že ne! Vsadím se s vámi, o co chcete, až jednou tady bude nukleární apokalypsa, pád meteoru, biblická potopa…cokoliv, kdy prostě bude všem jasný, že párty je do pár hodin u konce, tak tu budou lidi, co se ještě ráno vůbec neznali, zuřivě kopulovat na ulicích. Prostě Arya si měla vybrat Missandei. Well, one can only dream…

No zpátky k ději. Sam sice fotříkovi zčořil meč, ale raději ho věnuje Jorahovi, protože ten s ním nadělá přeci jen větší paseku a navíc je synem muže, kterého si Sam velice vážil –  bývalého velitele noční hlídky Jeora Mormonta.  Výměna názorů (ač kratičká) mezi Lyannou a Jorahem Mormontovými je super a doufal jsem, že něco takového tam bude. Ta koncentrace postav na jednom místě je tak velká, že se dá snadno zapomenout, že nějaké postavy mají společnou minulost či rod.Podrick začne zpívat a mně dochází, že tenhle díl je takovej Sol sraz na Winterfellu (a Tormund je Pijer) Kdo neví co je zkratka Sol, tak to je <Sons of Liberty>, gilda ve hře World of Warcraft, kterou jsme založili s Pijerem a Burítem a nabrali tam valník lidí, s nimiž jsme toho hodně zažili ve hře i mimo ní a se spoustou z nich se stále aktivně setkáváme. (Viz tato sekce) Protože úplně stejně jako na Sol srazech v dobách jejich největší slávy se i tady jenom chlastá, zpívá, souloží, a dělají se tam různá opilecká alotria (povýšení Brienne) My jsme sice nikoho do rytířskýho stavu nepovyšovali, ale pamatujete, jak Arty někde našel nákupní vozík a vozil nás s ním po sídlišti? Jak Gotrek vypil jeho legendární tuplák, kde bylo pět druhů alkoholu, mlíko a banán? (A pak spustil takový šavlový tanec, že by záviděl i Aram Chačaturjan) nebo jak Pijer vyrval z betonu dopravní značku a pak na ní vozil Artyho? Ok tohle je asi naprosto nesouvisející s tématem článku, který každý nesolák právě nejspíše znechuceně zavřel, zatímco každý Solák se pousmál a zavzpomínal na krásné časy.

Polepším se. Jdeme totiž do finále. Zatímco během Podrickova zpěvu jsou nám nabízeny záběry na jednotlivé postavy (Arya se netváří úplně nadšeně vedle odfukujícího Gendryho, měla si vybrat tu Missandei!) Daenerys konečně dostihne Jona, který se jí celý díl zdařile vyhýbal, ve Winterfellské kryptě, jak fixuje pohledem sochu svojí skutečné matky – Lyanny Stark. Daenerys se diví, že jí její bratr Rhaegar znásilnil, když o něm slyšela samé dobré věci, načež Jon už to nevydrží, a celý jí to řekne, o tom kdo jsou jeho skuteční rodiče a jaké je jeho pravé jméno.

Daenerys je evidentně nenadšena. Snaží se to nejdřív rozporovat s tím, že jediný, kdo zná tohle tajemství, je jeho bratr a jeho nejlepší kamarád, že to celý stojí na hliněných nohou, nicméně ani ona sama moc nevěří tomu, že by jí Jon lhal. Přemýšlel jsem nad touhle scénou, proč je Daenerys naštvaná, když Jon nikdy nechtěl žádnou funkci ani titul. Je velice nepravděpodobné, že by přišel a řekl: Hele, já na to mám větší právo než ty, a tak to chci, chci chci! Kdyby se ho alespoň zeptala: „Ok Jone, budeš uplatňovat svůj nárok na trůn, nebo mi to necháš?“ a až potom byla kdyžtak uražená, že jí to chce vyfouknout, tak bych tomu rozuměl, jenže ona se málem rozbrečí ještě předtím. Samozřejmě nikdo neřeší incest, to je pro Targaryeny denní chleba.
Jenže pak mi to došlo. V roce 2005 jsem si chtěl vydělat na notebook, a pracoval jsem několik týdnů na brigádě, většinu času jsem dělal podržklacíka jednomu zednickýmu mistrovi. Nejčastěji jsem mu míchal maltu. Zedník nejdřív nadával, že je to „řídký jak sračka“ potom nadával, že je to „tuhý jak hovna“ ale pak jsem se to naučil dělat správně, a docela s ním vycházel, přesto to byla dřina, jenže na konci celé té dřiny byl ten notebook, měl jsem v té době poměrně moderní notebook a byl jsem jeden z prvních ve třídě, kdo nějaký notebook vůbec měli, byl jsem pyšný na ten notebook i na tu práci, která stála za tím si na něj vydělat. Nejspíš bych taky nebyl nadšenej, kdybych potkal nějakého Karla z tramvaje, jak má úplně stejný nebo lepší notebook, který mu koupili rodiče, nebo ho někde našel a nechal si ho – prostě pro něj nemusel hnout ani prstem.

Jde mi o tohle: Daenerys se fakt nadřela, aby se dostala tam, kde je teď a téměř na konci této její strastiplné cesty přijde Jon a řekne: „Zduř, hele já jsem vlastně taky Targaryen a mám větší nárok na tenhleten trůn než ty, protože mám klacík a ty ne.“  Nejde o to, jestli ho bude nebo nebude uplatňovat, ale o to, že mu tohle tak nějak náhodně spadlo do klína a navrch dokonce s větším nárokem než má Daenerys, pro kterou získat zpátky ten trůn je smyslem jejího života a docela dlouho se za tím pachtila. Takže vlastně chápu její reakci.

Samozřejmě ve chvíli, kdy se má tohle nějak rozvinout, zazní roh ohlašující příchod nemrtvejch metaláků. Všichni mají dlouhý bílý vlasy, spoustu fanoušků a jejich kapela se jmenuje ICY GRIP OF DEATH a hrajou zombie metal. To jste nevěděli? Metalákům to trvalo tak dlouho, protože po cestě museli nabrat spoustu nových fanoušků, ale teď jsou tady ve Winterfellu připravený rozjet pořádnej koncert!No, a na ten si musíme počkat do pondělí, ale nebuďte smutný, protože mezitím vyjde ještě jeden, bonusovej článek – Papinovy pošahané prognózy: Kdo padne v bitvě o Winterfell a proč (si myslím, že) Cersei a Night King nebudou hlavními záporáky seriálu. Chci abyste si to přečetli a nesouhlasili se mnou. Miluju, když se mnou lidi nesouhlasí, a pak se ukáže, že jsem měl nakonec pravdu.

No a když mít pravdu nebudu a moje prognóza nevyjde… koupím vám pivo a můžete se mi smát. Fér deal, ne?

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
Cape Town, South Africa