Papinovy pošahané predikce: Kdo padne v bitvě o Winterfell a kdo bude nakonec hlavním záporákem a proč

Ahoj čuníci,

Tohle je bonusový článek do Game of Thrones série zatím bude pouze tento jediný, další neplánuji, ale to se může změnit v závislosti na vývoji seriálu. Chci říct tři věci na úvod, a podle toho se můžete rozhodnout, jestli ve čtení tohoto článku chcete pokračovat, abyste mi pak nenadávali, že mrhám vašim časem.

  1. Tenhle článek bude rozdělen na dvě hlavní témata: Kdo padne v nadcházející bitvě o Winterfell, proč si myslím, že se tak stane, a co se naopak stane, když se budu mýlit a ta dotyčná postava přežije – jakou bude mít pravděpodobně další roli v seriálu. V druhé části bych rád drahému čtenáři vysvětlil, proč Night King ani Cersei nemusí být hlavními záporáky, kdo tedy tím záporákem bude a jak jsem dospěl k tomuto závěru.
  2. Nemám žádné insight info, nevím víc, než víte vy, a titulek tohoto článku není laciný clickbait. Vážně se pokusím vystavět teorii kdo je (nebo spíše kdo se stane) hlavním padouchem a jaké k tomu jsou indicie. Obě dvě části tohoto článku spolu souvisí.
  3. Je to jen můj osobní názor, naprosto se můžu mýlit a vy se mi můžete naprosto vysmát, v pořádku. Můžete se mnou jít na pivo a tam mi dvě hodiny říkat jak jsem mizernej prognostik a ať už to příště nedělám, bo jsem si ušil z ostudy kabát, ale já rád chodím s kůží na trh, takže proč ne.

Bez zbytečného otálení přejdeme nyní k tomu, kdo v příštím díle natáhne brka.

Grey WormProč si to myslím: Může si za to sám. Postavy, které mluví o svých plánech po bitvě, co se ještě nestala, se těch plánů většinou ani nedožijí. Navíc, všichni jste viděli South Park, ne?Pokud přežije: Tak se nedožije konce seriálu. Přestože není nějak důležitá postava, většinou jen někde stojí a tváří se drsně, myslím si, že bude v zájmu vyústění, aby tam nebyl. Později vysvětlím proč. Co je škoda, že už nebude žádná lechtivá scéna s Missandei.

Jorah MormontProč si to myslím: Dostal meč z Valyrijské oceli, se kterým určitě zazáří a pak hrdinsky padne. Jorah rozdal spoustu dobrých rad a pokud se bude příběh vyvíjet směrem, kterým odhaduji, jeho dobré rady by dále byly vyloženě kontraproduktivní.

Pokud přežije: Tak se vrátí do friendzony a jeho vliv se bude zmenšovat. Je skutečně smrt ta horší varianta? Pokud přežije Jorah, padne Lyanna. Nevěřím, že Mormonti by nepřišli alespoň o jednoho člena, na druhou stranu nechci věřit tomu, že by si je smrt vzala oba.

GendryProč si to myslím: Účel splnil. Nemyslím si, že romance s Aryou se bude nějak dál vyvíjet nebo má nějaké pokračování. Je sice potomkem Roberta Baratheona, ale tento rod není v kurzu a nemyslím si, že se vrátí na výsluní přízně.

Pokud přežije: Bude jeho role pouze epizodní, bude někde zalezlej, udělá pár zbraní a příležitostně Aryu.

Beric DondarionProč si to myslím: Beric je v seriálu od první série, přežil asi pět smrtí, ale vždy ho oživil Thoros, který již nežije. Nájezd plesnivců bude takový tóčo, že pošle definitivně pod drn i ty, kteří dokázali smrt opakovaně napálit.

Pokud přežije: Pokud přežije tohle, přežije už všechno. Pravděpodobně bude dál bojovat za Jona.

Theon Greyjoy Proč si to myslím: Protože by to dávalo jeho postavě nejsmysluplnější závěr. Theon se vrátil, aby přinesl nejvyšší oběť rodu, který jej vychoval, a on je zradil, než mu došlo, že to byl docela dickmove. Theon už před nějakou dobou nastoupil Path of Redemption a tohle by bylo logické vyústění, přestože jsem si ho v posledních dílech oblíbil a bude mne mrzet, až tam nebude.

Pokud přežije: Nepřežije. Ale kdyby náhodou, zůstane bojovat se Starky, možná ho čeká nějaká platonická romance se Sansou, ale na to si myslím, že už nebude moc čas.

Brienne of TarthProč si to myslím: Protože je nebojácná a bude stát v první linii. Protože byla povýšena, a to je takový polibek smrti. Znáte Fridricha Pauluse?

Pokud přežije: Jasně, je možný že přežije. V takovém případě padne Podrick. Nemyslím si, že to zvládnou oba. Pokud to přežije, bude dál bránit Sansu.

Lord Yohn RoyceProč si to myslím: Raději smrt, než být pořád odněkud vyháněn! Viz můj stránkový rozbor jeho postavy v druhé epizodě. Je starej a daleko od domova. Pokud se zúčastní bitvy, myslím si, že v ní padne.

Pokud přežije: Tak bude dál poslouchat od náhodných postav „Lady Sansa, I was hoping we could talk in private.“ Smrt je pro něj vlastně vysvobození.

Eddison TolettProč si to myslím: Novému šéfovi Noční hlídky z tohoto útvaru zbyly jen trosky. Hlídka již nemůže plnit svojí funkci, jelikož Zeď je zničena. Ed žije z vypůjčeného času. V diskuzi se Samem a Jonem chce, ať ten kdo přežije, spálí ty z nich, co nepřežijí, a myslím si, že to potká právě jeho: Nebude ten, co bude pálit, ale ten, co bude pálen.

Pokud přežije: Bude bojovat za Jona. Na zeď se nevrátí, není důvod.

Nikdo další mne nenapadá ke všem ostatním mám důvod, proč nezemřou, ale rozepisovat to tu nebudu, to byste mě zase kamenovali, jak je to dlouhý.
Night Kinga jsem nenapsal záměrně, jelikož si nemyslím, že padne v nadcházejícím boji, spíše bude odražen a stáhne se narekrutovat nějaké nové zombice, nebo bude pokračovat s těmi stávajícími prostě dál na jih – armády Jona a Daenerys budou natolik vyčerpané, že jim v tom nebudou moci zabránit, navíc nezapomeňte na vize Daenerys z druhé série.Teď bych se chtěl věnovat tomu, proč si myslím, že ani Night King, ani Cersei Lannister nebudou tím ultimátním záporákem poslední série. Vede mne k tomu několik věcí, které Vám chystám ozřejmit, takže začneme:

Tenhle seriál má už od první série jeden jediný cíl, který vytrvale plní. Tím cílem je diváka šokovat. Myslím, že se shodnu s většinou čtenářů, když řeknu, že v první sérii byla poprava Neda Starka právě touto nečekanou, náhlou a šokující scénou. Jenže tento seriál nám připravil podobný šok v každé následující sérii:

II.Vražda Renlyho Baratheona

III. Red Wedding – asi netřeba víc dodávat, pro mnoho lidí stále nejvíce šokující scéna

IV.Brutální zabití Oberyna Martella Gregorem Cleganem ve vzájemném souboji

V.Pátá série se podle mého obecně tolik nepovedla, ale když v tom koloseu povstali Synové Harpyje a začali všechny bodat, bylo to docela šokující

VI.Odpálení Baelorova septa královnou Cersei

VII. Zničení zdi reanimovaným drakem

Myslet si, že ve finále nebude žádná taková scéna, je velice naivní a jednoduše tomu nevěřím. Napříč všemi sériemi se šokující scény konstantně objevují, jak jsem demonstroval výše na tomto výčtu. Samozřejmě může někdo namítnout, že polovina těch scén ho vůbec nešokovala, ale to je na každém, jak to vnímá, já to vnímám takto.

Zatím máme třetinu seriálu za sebou a objevilo se tam něco, co by kohokoliv šokovalo? Ani náznakem. Šokovalo by vás, kdyby Cersei nebo Night King zabili nějakou oblíbenou postavu? Pravděpodobně vůbec, naopak je to velice očekávatelné a průhledné, Cersei dokonce okatě zaplatila Brona, aby odpravil její bratry. Ne, já zastávám názor, že smrt důležitých postav nepřijde z rukou ani Cersei, ani Night Kinga, ale že přesto umírat budou. Čí rukou, nebo na čí rozkaz, k tomu se dostaneme.

Další věc, která silně rezonuje v tomto seriálu, je vývoj postav. Například Jaime začíná jako vyloženě negativní charakter, který shodí malýho kluka z okna hned v prvním díle. Když je potom vězněm Starků, snad každý z toho má radost, a těší se, že Jaime potupně zdechne v bahně. Jenže jeho postava se za spoustu sérií vyvinula a troufnu si tvrdit, že má svoje fanoušky a pokud zemře, určitě to přijde lidem líto, protože jeho postava prošla velkým vývojem. Podobně i Theon, který vyloženě nezačíná jako padouch, ale brzy se jím stane, ale pak se také dále vyvíjí.

Sledujeme tady vývoj postav skrze spoustu let a spoustu sérií z negativních přes neutrální až k pozitivním. Co tady ale chybí? Já vám řeknu co. Vývoj v opačném gardu. Vzpomínáte na Dark Knighta?Co kdyby i tady ten vývoj šel opačným směrem? Co kdyby postava, která začínala se všemi předpoklady, aby jí lidé fandili, a která dlouho stála na straně dobra, se postupně obracela ke zlu? Co když už tenhle proces začal, jen jsme mu nepřikládali takovou pozornost?

Zamýšleli jste se někdy nad tím, proč celá ta sága, která slouží jako předloha k seriálu, byla pojmenována píseň ledu a ohně? Led a oheň jsou přeci protichůdné elementy, ale v posledních několika dílech bychom mohli říct, že oheň a led spolupracují, co by mohlo ukončit tuhle spolupráci a naopak je poslat proti sobě?

Jon je nyní legitimním dědicem Železného trůnu, nicméně kdy naposledy Jon bažil potom, aby urval nějaký titul? Netoužil po tom být Lord Commander noční hlídky. Netoužil ani po tom být králem Severu. Myslím si, že nebude toužit ani po Železném trůnu, přestože na něj má právoplatný nárok. Samovi jasně řekl, že stojí za Daenerys, považuje jí za dobrou královnu. Co by se muselo stát, aby změnil názor a ucházel se o trůn? Je to jednoduché – V momentě, kdy si uvědomí, že Daenerys není dobrá volba pro sedm království a on sám by byl menším zlem. Tohle se stane, v opačném případě by celá ta dlouho utajovaná linka s jeho skutečným původem naprosto postrádala smysl, když by kategoricky odmítal uplatňovat nárok, který mu z tohoto původu vzešel.

Proč si myslím, že Grey Worm a Jorah padnou? Protože si oba pamatují tu „hodnou“ Daenerys a stáli by v cestě jejímu přerodu, ono se totiž hůř dělá bad bitch metamorphosis, když je zde stále někdo, kdo si vás pamatuje jako dobráka a jehož rady z vás částečně i toho dobráka dělají. Myslíte, že by se Anakin stal tak komicky snadno Darth Vaderem, kdyby ještě žila jeho matka, nebo kdyby nezemřela Padmé? Myslíte si, že svět by znal stejného Hitlera, kdyby stále žila jeho matka Klára? Stalin na pohřbu svojí první ženy Kato Svanidze doslova prohlásil: “This creature softened my heart of stone. She died and with her died my last warm feelings for humanity. Jak tenhle příběh pokračoval asi netřeba rozepisovat (ale pokud chcete, můžu vám o tom hodiny vyprávět u piva, to mi jde!)Pointa těchto zdánlivě nesouvisejících odboček s fiktivními i skutečnými osobami je následující: Mnohem snadněji se dělají nepopulární nebo přímo krutá rozhodnutí, když není nikdo, před kým byste se za ně museli stydět. Když není nikdo, komu byste je museli vysvětlovat (nebo vůbec cítili tu potřebu). Když není nikdo, kdo by vás byl schopen přesvědčit, že to, co se chystáte udělat, je vážně špatný nápad a šlo by to udělat o tolik lépe.

Takže tady je několik mých finálních prognóz

Daenerys Targaryen se v následujících čtyřech zbývajících dílech transformuje do big bad bitch. Jorah a Grey Worm padnou v nadcházejícím boji. Missandei buď padne také, nebo odpluje sama zpět na Naath. Tyrion a Daenerys se budou dále názorově jeden druhému vzdalovat, což povede k jeho rezignaci na titul Hand of the Queen.

Vztah s Jonem se naprosto rozpadne a Jon bude vnímán jako nebezpečný konkurent, ačkoliv ještě nějakou dobu se do této role pasovat nebude. 

Titul Hand of the Queen dostane Varys, protože Varys dokáže sloužit pod jakýmkoliv panovníkem. Toto jsou mimochodem jeho slova z druhého dílu druhé série, vzpomínáte?Daenerys provede něco šokujícího, čímž právě ona naplní poptávku po šokující scéně v každé sérii. Nejspíš zabije / nechá zabít nějakého Starka – nejpravděpodobněji Sansu.

Teprve potom Jon pochopí, že se v ní mýlil a vznese svůj nárok na Železný trůn jen proto, aby ho nedostala ona a oba dva milenci si půjdou po krku.  

Jak to celé dopadne, tipovat nebudu, vlastně mně to nezajímá ani z poloviny tolik, jako to, jestli se vyplní věci, které jsem právě popsal. Nevím, jak dopadne Cersei a Night King, vyřeší se nejspíš nějak mimochodem. Cersei asi zabije Arya. A protože jste dočetli až sem, tady máte za odměnu vtipný komiks jako závěrečný bonus!

 

 

 

 

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
Cape Town, South Africa