Game of Thrones: Celkové shrnutí poslední série

Servus čuníci,

Poslední článek o poslední sérii Game of Thrones je tu, aneb nějaké moje finální zhodnocení závěrečné řady oblíbeného seriálu.

Obecně je tato série vnímána nejhůře ze všech, někteří to dokonce označují za propadák a ti nejvíce hysteričtí kokůtci kvičí z pohodlí svých gaučů, aby to někdo celé přetočil s kompetentními scénáristy. Tyto výkřiky do tmy jsou za hranicí trapnosti – pro ty, co to třeba neví – tito scénáristé jsou u seriálu od prvního dílu, a bez nich by velmi pravděpodobně ani nevznikl. Na poslední tři série jim navíc došla knižní předloha G.R.R Martina, a minimálně dvě z těch tří sérií se jim docela povedly, nebyl proti tomu žádný hate, nebo jsem ho alespoň neregistroval.

Ta poslední série moc nefungovala, a tohle byly podle mně čtyři hlavní důvody:

  1. Naprosto přemrštěná očekávání, umocněná dvojnásobnou čekací dobou a navrch významně živena nabubřelými a pompézními výroky tvůrců o tom, jak to bude revoluční a jak diváci uvidí něco, co ještě neviděli, i když v tomto posledním bodě se jim to snad i splnilo, ale rozhodně jinak, než zamýšleli.
  2. Nepochopitelné zkrácení a osekání z deseti epizod na šest. Sice byly delší, ale i tak to často působilo uspěchaným dojmem
  3. Iracionální a zkratkovité chování některých postav. Některé pečlivě budované dějové linky se nakonec ukázaly jako zcela bezcenné.
  4. Upřednostnění bojových scén a efektů namísto dialogů, intrik a nečekaných zvratů, kterými byl dřív tento seriál proslulý. Udělali bitvu, která měla být lepší než Helmův Žleb nebo Pellenorská pole, pokud hovoříme o fantasy bitvách, nicméně zůstala daleko za nimi.

Co se naopak fakt povedlo:

  1. Soundtrack. Jednoznačně. Ramin Djawadi opět doručil masterpiece, a byl jedním z mála, který splnil, ba i předčil, obrovská očekávání, která byla vložena do závěrečné série.
  2. Herecké výkony se mi líbily, opět bez nějaké výtky. Jen mi bylo líto, že některým postavám bylo přikázáno chovat se debilně.
  3. Tato show obětovala svojí největší devizu kvůli dvěma hlavním tahákům: velký bitvě s plesnivcema a efekty – zejména pálení Kings Landing. Bitva se moc nepovedla ani po vizuální stránce, ani po stránce taktiky a strategie, ale alespoň ten drak co pálil náhodné nouplísáky to trochu vytáhl.
  4. I přes spoustu chyb mě to pořád bavilo. Tímto zejména děkuji Pavlovi a Terce, kteří to absolvovali se mnou. Takže jo, povedla se společnost, což si uvědomuju, že není úplně zásluha toho seriálu

Mimochodem jsem sledoval se zlomyslnou radostí, jak v podstatě žádná fanouškovská teorie nevyšla. Bohužel některé z nich dávaly mnohem větší smysl, než skutečné vyústění tohoto seriálu.

Nyní bych rád představil svůj pohled na osudy jednotlivých postav v seriálu, protože u mnohých právě jejich příběh ukazuje, jak to bylo celé zbrkle či místy hloupě napsáno.

Jon SnowPopravdě jsem si myslel, že Jon zabije Daenerys, a k tomu se bohužel váže další negativní aspekt této série: předvídatelnost. Před třetím dílem jsem napsal obsáhlou predikci, kdo se stane hlavním záporákem a zhruba jak k tomu dojde a moc jsem se nemýlil, bohužel. Celý Jonův původ, největší tajemství a překvapení celého seriálu, bylo ve finále naprosto k ničemu, což mi ale paradoxně zase tak moc nevadí. Pořád lepší, než kdyby Jon skončil jako král. Že odešel zpátky na zeď… já nevím, myslím, že ho to ani moc nepálí, přeci jen, on nikdy nechtěl nikomu vládnout a rozkazovat. Jon byl sice Targaryen, ale vlastně kromě Varyse a Daenerys to nikoho moc nezajímalo. Reakci většiny postav na tuto přelomovou zprávu se nedozvíme.

Sansa StarkSansa byla skvělá. Vtipně několikrát vyhlásila zamilovaného Jona, dávala verbální sodu Daenerys, a nakonec si vydržkovala odtržení Severu a stala se královnou. Tahle série byla až k uzoufání chudá na dobré dialogy, ale ty se Sansou byly většinou fakt povedené. Jediný mínusový body uděluji za vyžvanění Jonova tajemství, protože to asi fakt nebylo nutný a jediný efekt, který to vlastně přineslo, byla smrt Varyse, když mu to řekl Tyrion.

Arya StarkArya prodělala trénink v Braavosu, aby… no já vlastně nevím proč. Ok, naučila se tam zacházet s kopím, což se jí hodilo, když potřebovala spráskat pár plesnivců, ale její face- swapping mad skills zůstaly nevyužity.Sice zabila Night Kinga, ale nikdo to v tom seriálu moc nereflektoval a tvůrci nevěděli, co si s tou postavou následně počít, tak jí poslali do Kings Landing, aby kuchla i Cersei, ale aby si to zároveň nakonec rozmyslela. Závěrečný díl jí přisoudil roli Kryštofa Kolumba, ale tak proč ne… Když je teď všude ten mír a šesti královstvím vládne vševědoucí Bran z kryplkáry tak služby elitního hrdlořeza prostě už nejsou zapotřebí.

Bran StarkJe super, že z Brana se stal Three – eyed Raven, protože díky tomu… se nestalo vůbec nic. Letargický invalida byl všemi přehlížen a upozaďován, jediný kdo se o něj zajímal, byl Tyrion a trochu Sam. Vlastně mi ani tolik nevadí, že se z něj stal král, když si vezmete, že lordi se rozhodli začít od znova a zrušit hloupé a zpátečnické rodové nástupnictví. Mnohem zábavnější by však byl konec, který nabídlo video jednoho fanouška, kde jsou vyobrazeny klíčové momenty celého seriálu (poprava Neda Starka, vražda Tywina, Red Wedding, atd) jako Branova zásluha, kdy se převtělil do těch lidí a udělal to za ně. Hej, já bych tohle bral! No, ale člověk nemůže mít všechno holt. Spousta lidí kvůli tomu konci plakalo doma do polštáře, ale já to zase tolik nežeru, je to jen seriál.

Tyrion Lannister„And I thought you were the smartest man alive…“ řekla mu jízlivě Sansa. Tyrion byl jednou z postav, které bylo nařízeno chovat se naprosto hloupě. Nejdříve slepě věřil Cersei, že píchne v půtce s plesnivcema. Potom slepě věřil Daenerys, že nespálí město. Jeho prostor a vliv byl upozaděn. Až na šestou epizodu si nepamatuji žádný pořádný dialog s ním. Seriál rozvíjel postavu Tyriona od první série, aby mu v té poslední ubral kyslík, důležitost a tak půlku mozku. Nejlepší scéna s ním byla vlastně až na úplném konci, když řídil small council jako Hand of the King. Tyrion byl skvělá postava, dokud se tento seriál soustředil na budování a rozvíjení děje prostřednictvím dialogů, dohod či intrik, ne prostřednictvím hloupých bitev a počítačových efektů. V tomto novém prostředí už pro něj bohužel nebylo místo.

Cersei LannisterCersei neměla v závěrečné řadě seriálu moc práce. Jen srkat víno, tvářit se samolibě, a hlavně nepoznat, že Golden Company ve skutečnosti nemá dva tisíce koní a dvacet tisíc mužů, ale sotva dvacetinu tohoto počtu co se týče vojska, a jen jednoho koně. Zaplatit za tuto povedenou sebranku sedmilhářů byl ještě horší tah, než zaplatit Bronnovi za zavraždění svých obou bratrů, načež si to rozmyslet. Nechápu, proč nesundala Tyriona, Daenerys a ostatní, kteří byli v jasném dostřelu drakostřílů. Fair play nikdy nepatřilo k žádaným vlastnostem, pokud se jednalo o vedení války.  Nicméně skvěle zahraný přechod od pyšné královny k vystrašené matce, až mi jí bylo ve finále líto.

Night KingK něčemu se vám přiznám – úplně jsem na něj zapomněl, a dopsal jej až po zveřejnění tohoto článku. Vlastně to výstižně reflektuje, jak moc byl pro závěr seriálu důležitý. Týpek plánoval svojí velkou invazi od první série, aby byl poražen v prvním boji s organizovanou (no, i když…) obranou. Pro kohokoliv, kdo bydlí níže, než je Winterfell (tak 80 procent Westerosu) zůstanou příběhy o White Walkerech jen vymyšlené mýty a pohádky. Naprosto promrhaný ponteciál! Modrásek měl všem ukázat, že když se nespojili, tak zemřou jeden po druhém, aleeee ne. Vlastně mi bylo nakonec docela líto, jak s ním scénář zametl a jak jeho role a přítomnost v seriálu pozbyla na důležitosti.

Jaime LannisterUuu, its so hot in here! *Nešikovně si začne rozepínat košili* Ok, tahle scéna tam vůbec nemusela být. Králokat si chtěl zkusit, jestli jinde není tráva zelenější, ale pak stáhl ocas (doslova) a vrátil se za starou dobrou Cersei. Nepřišlo mi to jako nesmysl, viz článek k páté epizodě, kde se tomuto tématu podrobně věnuji. Jaime byl skvělá postava a alespoň zemřel s ženou, kterou miloval.

Daenerys TargaryenWesteros prostě nebyl pro ni. Byla tam populární jako Lord na Sol srazu, přišla tam o dva draky, Joraha, Missandei, de facto o nástupnické právo, a hlavně i o Jonovu klobásu, protože puritánského synovce incest tolik nerajcoval. „Přerod“ Daenerys na Mad Queen v prvé řadě nebyl žádný přerod. Ona byla vždycky velice nekompromisní, někdy viděla problémy černobíle a už toho prostě měla plný brejle a tak pár nounejmáků mělo pohřeb žehem o trochu dřív, no co. Její přeměna byla očekávaná, její smrt z rukou Jona taky. Škoda… ta postava měla na víc, bohužel poté, co přijela do Westerosu to bylo stále jen: Bend the knee or burn you mofo. Emilia Clarke to zahrála hezky navzdory mizernému scénáři, četl jsem, že týpci jí sypou kešeně na její charitu jako poděkování za její Daenerys, a přijde mi to jako super nápad a zasloužený.

Lord VarysŘezničina skvělé postavy za bílého dne. Pokud by Lord Varys uklouzl ve Winterfellu na náledí, jebl se do kebule a vypustil duši, byl by to mnohem lepší konec, než mu připravil tento zhůvěřilý scénář. První věc, které jsem si všiml, že Varys nijak nereflektoval smrt svého úhlavního protivníka Littlefingera, ještě ke všemu ve Winterfellu, kam Varys přijel, a kde Littlefinger zahynul. Dokážete si představit, že by Stalin dobyl Berlín a vůbec se nezajímal, co se stalo s Hitlerem? Tohle byli největší hráči, neustále se jeden druhého snažili přechcat a ojebat, a bylo to super! Oni byli jedním z důvodů, proč byl tento seriál tak populární, a najednou Littlefinger není a Varyse to vlastně vůbec nezajímá. Místo toho bývalého protivníka kolegiálně následuje pod drn naprosto stupidním osnováním zavraždění Daenerys, zatímco přebývá dvě komnaty od ní. Tohle bylo vyloženě debilní a vždycky na to budu nadávat. Varys byl skvělou postavou a zasloužil si mnohem lepší konec.

Grey WormUzený boss armády bezbuřťáků se postaral o to, že ani závěrečný díl této série nevybředl z průměru. V momentě, kdy zemřela Daenerys a odletěl Drogon se měl potichu stáhnout a vyklidit pole, než bude obviněn z genocidy civilního obyvatelstva a válečných zajatců. Ale on ne, on si ještě rozkazoval a určoval podmínky ohledně toho, co se stane s Jonem či Tyrionem. Naprosto hloupá, absurdní a nereálná kokotina. Se smrtí Daenerys přišel Grey Worm o veškerou politickou moc a jeho moc vojenská byla velice relativní, nakolik by se všechny ostatní velké rody proti nim spojily a umlátily je čepicemi. Jedna ze zásadních chyb závěrečné řady seriálu.

MissandeiNejvětší fail! Naprosto nechápu, jak mohlo dojít k chycení samotné Missandei, zatímco nikdo jiný nebyl chycen ani zabit. Ta scéna měla vypadat úplně jinak: Missandei měla vyplavat na břeh spolu s ostatními a prohlásit: „Božíčku, jsem celá promočená, rychle ze sebe musím sundat všechny šaty, abych nenastydla!“ Jenže ne, scénář ji nechal hloupě dekapitovat na hradbách. To už aspoň mohla zkusit drapnout Cersei za rukáv a hupnout s ní dolů. Fakt jsem byl smutnej, když zabili Missandei, protože byla jednoznačně kruciální pro děj, a určitě to nemá nic společnýho s tím, že je to fakt superhot čokoládová robka s božíma kozama.

Ser DavosBohužel byl v celé této sérii zadarmo drahej. Dostal minimum prostoru, ve kterém poradil Grey Wormovi, ať si založí vlastní rod. Jo. Jasně. A s čím by to tak měl udělat. Jeho trolling byl po zásluze oceněn a Davos dostal místo ve small councilu jako Master of ships, což není zlé, ale kdyby tam jeho postava celou závěrečnou řadu vůbec nebyla, vlastně by se nic nestalo.

BronnDostal kontrakt na vraždu Tyriona a Jaimeho, odjel na Winterfell, a po vágním příslibu Highgardenu od Tyriona odjel zase pryč. Představte si, kdyby vyhrála Daenerys. Jak moc by chtěla dát hrad a titul člověku, co málem zastřelil draka, na kterém zrovna seděla? To nedává moc smysl, že ne? Každopádně Bronn je klasický případ kozla zahradníkem, na konci dostane slíbený Highgarden a pozici Master of coin, což úplně nevím, jestli bylo dobrý dát zhýralému žoldákovi, který vymetá bordely.

Podrick PaynePodrick je vítěz hry o trůny, přestože na trůnu nesedí, ale musí jej tlačit. Nicméně tento masér přežil bitvu s plesnivci, střihl si trojku s lascivními ludrami z Winterfellu, a ještě byl povýšen na rytíře a přijat do Kingsguard, hodně dobrý!

Brienne of TarthV závěrečné řadě seriálu si Brienne vyzkoušela několik nových věcí. Některé byly příjemné, jiné méně. Zjistila, jaké to je být povýšen na rytíře, válet se pod hordou rozběsněných zombíků, válet se pod nahým Jaimem, válet se v slzách poté co jí Jaime opustil, válet se ve vatě díky pozici Captain of the Kingsguard… Inu, Brienne to trochu proválela, ale tak proč ne.

Gendry BaratheonDalší z vítězů. Měl sex s Aryou, přežil bitvu s nemrtváky a jako bonus dostal hrad Storms End a titul lorda k tomu. Arya mu nicméně dala kvinde, takže tento úspěch mu pořádně zhořkl na rtech. Lordování dostal díky Dany, ale když došlo na lámání chleba na koncilu, ani jedno hezký slovo za ní neztratil.

Sandor CleganeStále dokáže vytřepat pár dobrých hlášek, stále se bojí ohně, a stále na smrt nenávídí svého bratra Gregora. Sandor přišel už jen hrdinsky padnout v Cleganebowlu. I když spíš to teda nakonec byl Cleganefall, no. Klidně bych uvítal, kdyby dostal víc prostoru, například pár dialogů mezi ním a Aryou při cestě do Kings Landing, protože je to kus cesty, žejo, ale bohužel.

MelisandrePřišla, aby zapálila koňomrdům srpy – k ničemu. Pokračovala zapálením příkopu – k ničemu. Rovněž zapálila naději v Aryi, že může zabít Night Kinga, a když se jí tohle povedlo tak mise splněna a čus, I am too old for this shit.

Theon GreyjoyPodobně jako Melisandra, i Theon přišel do poslední série zemřít v boji za Winterfell. Já bych radši, aby to přežil, ale protože v této bitvě nakonec moc vedlejších postav nepadlo, Černej Petr zbyl na Theona. Alespoň vysvobodil ségru od Eurona a pokropil lukem spousty zlojedů, co přišli obtěžovat Brana. Postava s možná nejzajímavějším vývojem, škoda ho.

Euron GreyjoyPřiveze 20 000 žoldáků, ale nakonec vlastně ne. Myslí si, že je hrozný drakobijec, ale nakonec vlastně ne. Byl králem Iron Islands ale nakonec vlastně ne. Udělal Cersei dítě, ale nakonec vlastně ne. Zabije Jaimeho Lannistera, ale nakonec vlastně ne.

Myslel jsem, že Euron bude jedna z těch důležitějších postav v tomto finále… ale nakonec vlastně ne.

Jorah MormontStatečně padl za svojí milovanou dračí královnu. Ještě, že tak. Alespoň se nedožil toho hromadného barbeque v Kings Landing. Já mu fandil, ale bohužel tohle bylo opět docela předvídatelné.

Lyanna MormontDobře naložila Jonovi za jeho servilní leštění klik blonďaté drakolejdy. Rovněž naložila bratranci Jorahovi, když se jí snažil překecat, aby se neúčastnila boje. Solidně naložila i tomu nemrtvýmu obrovi, ale ten si to nenechal líbit a… naložil s ní docela zle. Doufal jsem, že alespoň jeden Mormont přežije. Žel další přehnané očekávání.

Sam TarlySuprově zahrál scénu, kdy se dozví o smrti otce a bratra, následně vyzvoní Jonovi jeho skutečný původ, přežije rubačku, napustí Gilly, stane se Archmaesterem… Sam nicméně dostal tak málo prostoru, že se ani nedozvíme, jestli se mu narodil ogárek nebo robka.

Tormund

Tento Pijer Game of Thrones sice nedobyl srdce ženy svého srdce, ale zároveň se z toho nepodělal. Nepodělal se ani z plesnivců a nakonec se vrátil tam, kde je mu vlastně nejlíp, aby s sebou vzal Ghosta, kterého Jon dočasně zavrhl, protože drak mu přišel jako víc cool pet.

Lord Yohn RoyceNejvětší smolař seriálu. Ač je tam nejstarší, každý ho stále někam posílá jako nejpodřadnějšího podkoního. Brienne mu ve druhé sérii zabije syna, ale on už na to asi zapomněl.

BONUS: Robyn ArrynTuto postavu sem dávám z jednoho jediného důvodu – Když se objevil na plátně, někdo z toho udělal meme a napsal pod něj: „With face like this, it looks like his titty sucking days are far from over“ načež nějaká roba pod to doplnila: „Oh, he can fall through my moon door anytime!“

 To je asi všechno. Pokud vám ve výčtu nějaká postava chybí, znamená to, že jsem na ní buď zapomněl, nebo že mi nepřišla natolik důležitá, abych o ní vůbec psal. Děkuju, že jste tomuto krátkému literárnímu seriálu o fantasy seriálu zachovali přízeň. Dával jsem to jen na svůj Facebook a mělo to velice slušnou čtenářskou odezvu. No, to jsem to napsal ještě moc skromně. Popravdě se tohle četlo více, než cokoliv jiného.

Lidi si to docela oblíbili a živě to komentovali, alespoň první dvě třetiny seriálu, potom zájem opadl, a sice se to dál četlo, ale už méně komentovalo. Tímto bych chtěl poděkovat Dandovi, Hochymu, Gajdymu, Kancovi, Tomovi, Pijerovi, Štěpánovi, Zdendovi, Fandovi a všem dalším, co mi zpříjemnili den nějakým obsáhlým komentářem, reflektujícím jejich stanovisko na seriál i článek, se kterým jsem někdy souhlasil, někdy nesouhlasil, ale nikdy nikomu neupíral právo na vyjádření jejich subjektivního stanoviska.

Bylo fajn o tom psát, bavilo mě to, ale jsem zároveň i rád, že to skončilo. Nejen, že mi každé pondělí a úterý psalo několik lidí, kdy vyjde další díl (a jakmile mě někdo do něčeho tlačí a snaží se popohánět, má to přesně opačný účinek) nejen, že jsem dva dny nemohl v podstatě chodit na internet, protože všude byly debilní spoilery, ale ještě navrch nezdravý hype ohledně tohoto seriálu dosáhl svého zvráceného vrcholu v momentě, když si šprýmař Kanec vymýšlel a na Facebooku zveřejňoval nepravdivé informace ohledně děje epizody jen aby dostával fekální sprchu vulgarit od lidí, co to ještě neviděli, a mysleli si, že jim to naschvál spoiluje. Zkuste to nebrat tak vážně, byl to jen seriál a než začnete někoho urážet, ověřte si fakta, toto bylo nanejvýš uhozené, a když jsem četl ty komentáře pod tím, bylo mi trapně za jejich pisatele.

Co se týče toho konce, nebo vlastně celé této osmé série… asi se na to chvíli bude ještě nadávat, ale časem to lidi budou vice vnímat jako celek, jako jeden seriál, a věřím, že v takové optice budou pozitiva jasně porážet negativa, a i když ten poslední krok k ukončení seriálu byl občas krokem vedle, není člověk ten, co by se zavděčil lidem všem. Myslím, že si určitě ten seriál ještě někdy pustím, a třeba za pár let budu smířlivější i k těm pitomostem, které jsem v této řadě viděl.

Hele tak dík, a zase u něčeho jinýho někdy jindy

Pac a pusu,

Papin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Game of Thrones: Celkové shrnutí poslední série

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
Cape Town, South Africa